Wie vandaag de dag boven zijn glasmosaikfliesen badkamervloer zijn tanden staat te poetsen, heeft naar alle waarschijnlijkheid niet eens door dat hij bovenop een vijfduizend jaar oude kunstvorm staat. Al duizenden jaren lang creëren mensen namelijk al afbeeldingen of patronen door een groot aantal kleine stukjes klei, glas of steen aan de muur, vloer of het plafond te bevestigen. Deze kunstvorm heeft gedurende deze lange periode wel de nodige veranderingen ondervonden.
Verval tijdens de Renaissance
Nadat het Byzantijnse rijk in 1453 uiteen is gevallen, ging ook één van de belangrijkste centra van mozaïekkunst verloren. Daarnaast had ook de Renaissance een grote invloed op het verval van de mozaïekkunst. Kunstenaars verlegden namelijk hun focus naar de schilder- en beeldhouwkunst. Als er in deze tijd nog mozaïeken werden gemaakt, dan waren deze voornamelijk gebaseerd op schilderijen. Hierdoor vloeide alle creativiteit uit deze kunstvorm weg.
Een nieuw leven door Antoni Gaudí
Alhoewel de hoogtijdagen van mozaïekkunst voorbij waren, kende de kunstvorm na de zestiende eeuw wel nog enkele oplevingen. Eén van de bekendste hiervan waren de bouwwerken van de wereldberoemde Spaanse architect Antoni Gaudí (1852-1926). Hij bekleedde zijn bouwwerken en beelden namelijk met mozaïeken. De bekendste hiervan zijn het Park Guëll en de Sagrada Familia. Mede door zijn gebruik van mozaïekkunst zorgden ervoor dat de technieken niet verloren gingen en bleven voortleven in ons geheugen.
Praktisch maar niet echt kunstig
Uitgebreide kunstwerken als het Alexandermozaïek worden vandaag de dag niet snel nog door mensen aangelegd in hun huizen. Toch komen mozaïeken tegenwoordig nog altijd veelvuldig voor. Keukens en badkamers worden doorgaans vol gelegd met glasmosaikfliesen. Hoewel de mozaïeken sterk verschillen met hun voorgangers uit de Oudheid, worden toch nog dezelfde technieken gebruikt als toen. Er wordt immers een patroon gecreëerd door kleine stenen of keramiek aan de muur of vloer te bevestigen. Wanneer we dus glasmosaikfliesen aanbrengen in onze badkamer of keuken, dan bedienen we ons in principe van vijfduizend jaar oude technieken. Het grootste verschil is echter wel dat wij dit vandaag de dag niet meer door slaven laten vervaardigen.