Sommige mensen hebben in hun badkamer zowel een bad als een douche. Vaak is het dan lastig om te kiezen welke je die dag gaat gebruiken. Ook kan het zijn dat je een nieuwe badkamer wilt gaan bouwen, maar nog niet weet of je een bad of een douche wilt. Beide kan natuurlijk ook. Er zijn namelijk veel verschillen tussen een bad en een douche.
Een douche nemen betekent dat je onder een waterstraal gaat staan om jezelf te wassen. Bij een bad nemen dompel je jouw lichaam onder in het water, waarna je jezelf kunt wassen. Voor veel mensen in de wereld is het echter raar om beide te hebben. Zij hebben deze luxe namelijk niet. Denk daarom eens na of het niet verstandiger is om maar voor één van beide opties te kiezen. Het bespaart je ook geld in de portemonnee. Een douchebeurt verbruikt namelijk 3 keer minder water dan een vol bad.
Het bad
De bekende uitdrukking een bad nemen, betekent wassen door het lichaam onder te dompelen in water. In het verleden deed men zich wassen in zeeën, rivieren en meren. Dit ging uiteindelijk over naar badhuizen waar men zich gezamenlijk kon wassen. Om de hygiëne te bevorderen kwam er uiteindelijk de moderne badkuip, zoals we die nu ongeveer ook kennen. Het was namelijk niet hygiënisch als je hetzelfde bad nam met honderden mensen. Badkuipen zijn voornamelijk gemaakt van keramiek of gips. Vroeger was dit nog hout.
De douche
Met de komst van betere sanitaire voorzieningen en nieuwe methodes om je te wassen, kwam ook de douche in opkomst. Dit is zoals we weten een apparaat dat aan de muur of plafond hangt. Hier uit komen verschillende waterstralen die op het lichaam vallen. Het water wordt meteen afgevoerd in het doucheputje. De douche heeft zijn naam te danken aan een korte, meestal hevige, regenval. Als je een inloopdouche hebt, dan kan het zijn dat waterspetters de badkamer nat maken. Dit kun je voorkomen met een rubberen waterkering douche. Dit is een soort rand die je op de grond bevestigd en die het water tegen houdt. Een rubberen waterkering douche is ideaal als je geen zin hebt om de hele badkamervloer droog te maken.