Zonne-energie is een schone en hernieuwbare energiebron die kan worden gebruikt om huizen, scholen en bedrijven van stroom te voorzien. De technologie erachter is de afgelopen decennia aanzienlijk geëvolueerd. In deze blog wordt meer uitgelegd over enkele basisprincipes van waaruit zonnepanelen zijn gemaakt en hoe ze werken.
De materialen van een zonnepaneel
Er zijn twee hoofdtypen zonnepanelen, namelijk kristallijn silicium en dunne film. De eerste is de meest voorkomende, met zijn kenmerkende blauwe tint en rasterstructuur. Zonnepanelen van kristallijn silicium zijn gemaakt van puur silicium, het op één na meest voorkomende element op aarde. Om zonnecellen te maken, wordt ruw silicium omgesmolten en in een vierkante vorm gegoten die eruitziet als een wafelijzer. Het resultaat zijn meerdere dunne lagen siliconen met onderling verbonden elektrische verbindingen, oftewel zonnecellen. Deze zonnecellen worden vervolgens in serie gerangschikt om modules te vormen, die met elkaar kunnen worden verbonden om de uitgangsspanning te verhogen voor een hogere stroomopwekkingscapaciteit.
Het andere type zonnepaneel, dunne-film cellen, is veel dunner en kan zeer flexibel zijn. De cellen zijn meestal zwart gekleurd. Ze zetten niet zoveel zonne-energie om als het siliciumtype, maar ze verminderen de hoeveelheid materiaal die nodig is om de cel te maken.
Hoe werkt een zonnepaneel?
Zonnepanelen zijn zonnecellen die lichtenergie van de zon absorberen en omzetten in elektriciteit. Zodra ze in serie met elkaar zijn verbonden om zonnemodules te vormen, leveren deze zonnemodules stroom voor uw huis of bedrijf. U vindt deze overal door het land; zo zijn er ook zonnepanelen in Roermond.
Een zonnemodule bestaat uit meerdere zonnecellen (ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd) die zonlicht opvangen en gelijkstroom opwekken bij blootstelling aan daglicht. Deze gelijkstroom (DC) vloeit door een omvormer waar deze wordt omgezet in wisselstroom (AC). De AC kan dan worden gebruikt door apparaten in onze huizen, bedrijven enz. Als er niet genoeg stroom wordt opgewekt door één zonnepaneel alleen, kunnen extra panelen worden toegevoegd, zolang elk zijn eigen afzonderlijke bedradingssysteem heeft zonder verbinding ertussen anders dan de binnenkomende hoofdkabel. Zo creëer je een netwerk van zonnepanelen waarmee je je huis van stroom kunt voorzien.