In Nederland rijzen momenteel de huizenprijzen de (dak)pan uit! Het aanbod is schaars en de vraag is veel te hoog, waardoor de prijzen alsmaar blijven stijgen. Gek genoeg is het huizenaanbod bij onze buren in België niet uitgeput! Sterker nog, hier zijn de prijzen voor een huis aanzienlijk lager!
De huizen prijzen in België zijn bijna 2x zo laag als die in Nederland. Je krijgt in België dus veel meer waarde voor je geld. De woningen zijn ruimer en meestal vrijstaand. Daarbij zijn auto’s, scholen en zorgverzekeringen goedkoper.
Verhuizen naar België
Tegenwoordig is het niet meer mogelijk een hypothecaire lening af te sluiten in Nederland wanneer je in België gaat wonen. Nederlandse banken zijn namelijk niet langer actief op de Belgische hypotheekmarkt. Daarnaast dien je rekening te houden met andere regels dan in Nederland wanneer je een huis wilt kopen in België.
- In België mag je niet méér lenen dan de totale kostprijs van de woning terwijl dat in Nederland wel mag;
- Belgische banken verwachten dat je een gedeelte van de aankoopsom met eigen geld financiert en verwachten daarom dat je je eigen geld meebrengt;
- De aflostermijn van de hypotheek is in België korter dan in Nederland. In België wordt een hypotheek meestal tussen de 10-25 jaar afgelost.
Wel wordt in België dezelfde aanvraag termijn van een hypotheek gehanteerd. Houdt er daarom rekening mee dat de aanvraag van een hypotheek tijd kost. De gebruikelijke termijn tussen de onderhandse overeenkomst en de notaris, zijn ongeveer 4 maanden. Ga er tevens vanuit dat de aanvraag van een krediet gemiddeld 2 maanden duurt.
Huis verbouwen in België
Wanneer je van plan bent je gekochte huis in België te verbouwen, is het verstandig vooraf wet- en regelgeving te checken. Het kan namelijk zo zijn dat België andere regels hanteert dan in Nederland. In bijvoorbeeld het huren van een afval of opslag container voor tijdelijk gebruik zit geen verschil, zolang je deze maar op je eigen terrein plaatst. Een container huren in Antwerpen kan bij BCT Containers!
Echter, het verstrekken van vergunning verloopt in België wel ietsje anders. Het al dan niet aanvragen van een vergunning is afhankelijk van de ‘grootte’ van de verbouwing.
Grote verbouwing
Bij een grote, grondige verbouwing is een omgevingsvergunning, ofwel bouwvergunning, verplicht. Daarnaast is ook de medewerking van een architect verplicht in België. Een architect is nodig voor het maken van een project design en zorgt ervoor dat jouw huis aan de gewenste richtlijnen voldoet. In dit geval moet de architect de aanvraag digitaal indienen bij het omgevingsloket. Jij, de zogenoemde bouwheer, dient dit aanvraagdossier te ondertekenen.
Kleine verbouwing
Wanneer je enkel kleine wijzigingen aan je huis wilt aanbrengen, is een vergunning niet verplicht. Het melden van de verbouwing bij de betreffende gemeente is in dit geval al voldoende.
Wanneer je serieuze verhuisplannen hebt naar België is het een goed advies voorafgaand contact op te nemen met lokale overheden. Zij kunnen jou specifiek aangeven welke zaken je dient te regelen en wellicht enige zorgen en stress bij je wegnemen!