Weten jouw medewerkers veilig te werken met gevaarlijke stoffen? Deze 11 regels worden in willekeurige volgorde weergegeven. Het zijn allemaal topprioriteiten voor bedrijven die veilig met gevaarlijke stoffen willen werken. Voel je echter vrij om ze te herschikken in de volgorde die volgens jou het beste is voor je werkplek, je werknemers en je materiële gevaren.
Je zult ongetwijfeld andere veiligheidsregels hebben om aan de lijst toe te voegen. Beter nog, presenteer de lijst tijdens een veiligheidsvergadering en betrek medewerkers bij het toevoegen aan de lijst. Dit zal een gevoel van eigendom creëren over de regels voor veilige chemische behandeling. Voor werknemers zijn het ‘onze’ regels in plaats van ‘hun’ regels. Op die manier zullen mensen ze eerder volgen.
Tips voor gevaarlijke stoffen
Regel 1: Volg alle vastgestelde procedures en voer taken uit zoals je hebt aangeleerd.
Regel 2: Wees voorzichtig en plan vooruit. Bedenk wat er mis kan gaan en let goed op wat je doet terwijl je werkt.
Regel 3: Gebruik altijd de vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen en inspecteer ze voor elk gebruik zorgvuldig om er zeker van te zijn dat ze veilig te gebruiken zijn. Vervang versleten of beschadigde persoonlijke beschermingsmiddelen; het biedt geen voldoende bescherming meer.
Regel 4: Zorg ervoor dat alle containers die gevaarlijke stoffen bevatten correct zijn geëtiketteerd en dat het materiaal zich in een geschikte container bevindt. Meld beschadigde containers of onleesbare labels direct aan jouw leidinggevende.
Regel 5: Lees de etiketten en het veiligheidsinformatieblad (MSDS) voordat je enig materiaal gebruikt, om er zeker van te zijn dat je de gevaren en voorzorgsmaatregelen begrijpt.
Regel 6: Gebruik alle materialen uitsluitend voor het beoogde doel. Gebruik bijvoorbeeld geen oplosmiddelen om jouw handen schoon te maken, of benzine om apparatuur schoon te vegen.
Regel 7: Eet of drink nooit tijdens het hanteren van materialen, en gebruik geen cosmetica of contactlenzen als jouw handen besmet zijn door gevaarlijke stoffen.
Regel 8: Lees de etiketten en verwijs naar MSDS-en om eigenschappen en gevaren van chemische producten en materialen te identificeren.
Regel 9: Bewaar alle materialen op de juiste manier, scheid incompatibele stoffen en bewaar in geventileerde, droge en koele ruimtes.
Regel 10: Houd je en jouw werkomgeving schoon. Was na het hanteren van enig gevaarlijke stof grondig met water en zeep. Reinig werkoppervlakken minstens één keer per ploeg, zodat de kans op besmetting tot een minimum wordt beperkt.
Tot slot
Regel 11: Lees meer over noodprocedures en apparatuur. Inzicht in noodprocedures betekent kennis hebben van evacuatieprocedures, procedures voor noodrapportage en procedures voor het omgaan met brand en lekkages. Het betekent ook dat je weet wat je moet doen in een medisch noodgeval als een collega gewond raakt of wordt overvallen door chemicaliën.