De regelgeving rondom duurzame verpakkingen is een belangrijk onderwerp in de huidige discussie over milieu en duurzaamheid. Verschillende overheden zowel op nationaal als internationaal niveau hebben richtlijnen en wetten ingevoerd om de milieu-impact van de verpakkingsmaterialen te verminderen. Je leest er meer over in deze blog.
Europese unie
De Europese Unie heeft een aantal richtlijnen aangenomen om duurzame verpakkingen te bevorderen. Een van de belangrijkste is de richtlijn 94/62/EG over verpakkingen en verpakkingsafval. Deze richtlijn heeft als doel de hoeveelheid verpakkingsafval te verminderen en de recycling en hergebruik van verpakkingen te bevorderen. Belangrijke aspecten van deze richtlijn zijn:
- Recyclingdoelstellingen: de lidstaten moeten specifieke doelen halen voor het recyclen van verschillende soorten verpakkingsmaterialen zoals papier, glas, metaal en kunststof.
- Preventie: bedrijven worden aangemoedigd om het gewicht en volume van verpakkingen te verminderen.
- Herbruikbaarheid: verpakkingen moeten waar mogelijk herbruikbaar zijn. Naast het hergebruiken van verpakkingen wordt er ook steeds meer aangedrongen op het recyclen van afval.
Nederland
In Nederland worden de Europese richtlijnen aangevuld met nationale regelgeving. De Nederlandse overheid heeft het ‘’besluit beheer verpakking 20234’’ geïntroduceerd. Dit stelt specifieke eisen aan bedrijven met betrekking tot de inzameling en recycling van verpakkingsmateriaal. Bepaalde kernpunten zijn:
- Producentenverantwoordelijkheid: producenten en importeurs van verpakkingen zijn verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van verpakkingsafval.
- Afvalbeheer: bedrijven moet een financiële bijdragen leveren voor het beheer van verpakkingsafval.
- Rapportageverplichting: bedrijven moeten jaarlijks rapporteren over de hoeveelheid verpakkingen die zij op de markt brengen en de resultaten van hun recyclinginspanningen.
Bedrijven en winkels verantwoordelijk voor verpakkingen
Bedrijven en winkels die hun product verpakt verkopen zijn wettelijk verantwoordelijk voor deze verpakkingen. De regels gaan over verduurzaming van verpakkingen en meer en betere recycling van verpakkingen. Bedrijven moeten in 2025 hergebruiken en recyclen:
- 74% van alle verpakkingen.
- 50% van alle kunststof verpakkingen.
- 86% van alle glazen verpakkingen.
- 55% van alle houten verpakkingen.
- 85% van alle papieren en kartonnen verpakkingen.
- 80% van alle aluminium verpakkingen. Wil je meer weten over aluminium? Je leest er hier meer over.
- 94% van alle stalen verpakkingen.
Statiegeld op kleine plastic flesjes
Te veel plastic komt op straat en in de zee terecht. Daarom heeft het kabinet ingesteld dat er niet alleen statiegeld op grote plastic flessen dient te zitten, maar ook op kleine plastic flesjes kleiner dan 1L. Daarnaast zit er sinds kort ook statiegeld op blikjes.
Blisterverpakkingen
Blisterverpakkingen die vaak worden gebruikt voor gezonhdheidsproducten zoals medicijnen en elektronische onderdelen, staan ook voor een uitdaging in het kader van duurzaamheid. Terwijl deze verpakkingen bescherming bieden en diefstal voorkomen, moeten producenten innovatieve oplossingen vinden om ze milieuvriendelijker te maken, zoals het gebruik van recycleerbare en biologisch afbreekbare materialen. De toekomst van blisterverpakkingen zal daarom sterk afhankelijk zijn van hoe goed deze industrie zich kan aanpassen aan de steeds strenger wordende regelgeving en de vraag naar duurzame oplossingen.
Kortom, het is duidelijk dat de regelgeving rondom duurzame verpakkingen een belangrijke rol speelt in de overgang naar een duurzamere toekomst. Zowel de Europese Unie als Nederland hebben ambitieuze doelen gesteld om de milieu-impact van verpakkingsmaterialen te minimaliseren. Bedrijven en consumenten moeten samenwerken om deze doelen te bereiken, door niet alleen te voldoen aan de wettelijke vereisten, maar ook door innovatieve en duurzame verpakkingsoplossingen te omarmen.