Doordat tegenwoordig de technologie steeds blijft ontwikkelen en beter wordt, wordt het ook steeds makkelijker voor oplichters om online hun winst te verkrijgen. Oplichting en fraude zijn beide een vorm van bedrog. Dit kan gaan om een verkoop waarbij het product mooier werd aangeboden dan deze daadwerkelijk is. Daarnaast wordt er online ook veel gefraudeerd door middel van neppe sms’jes of whatsapp berichten. Opgelicht worden kan ook door identiteitsfraude of spookfacturen. Er zijn helaas verschillende manieren om opgelicht te worden. Wilt u weten hoe u een oplichter of fraudeur kunt herkennen? Lees dan gerust verder voor onze adviezen!
Hoe herkent u een oplichter of fraudeur?
Zoals al benoemd ontwikkelt technologie zich voortdurend en kunnen fraudeurs steeds makkelijker online oplichten of frauderen. Neppe e-mails, sms’jes en telefoontjes worden daardoor steeds moeilijker om te herkennen. Oplichters maken namelijk vaak gebruik bij online-oplichting gebruik van iemands anders zijn identiteit. Dit is dus ook identiteitsfraude. In sommige gevallen worden er ook sms’jes namens een bank of andere instantie zoals PostNL gebruikt. Wanneer u een telefoonnummer kunt zien, kunt u dit telefoonnummer controleren. Gaat u het telefoonnummer controleren? Let er dan op of deze al eerder is gemeld bij het fraudehelpdesk. Online kunt u namelijk nummers terugvinden die gebruikt zijn bij het frauderen. U kunt het telefoonnummer ook aangeven bij uw telefoonprovider als fraudeur. Voor informatie over de verschillende vormen van oplichting, of voor het melden van fraude kun je terecht op de website van de fraude helpdesk.
Oplichting is strafbaar
Wanneer u opgelicht wordt is het verstandig hier altijd een melding van te maken. Zo kunt u anderen behoeden van de oplichter en kan eventueel de politie of een andere instantie hier iets mee doen. Oplichting in Nederland is strafbaar. Als een oplichter veroordeeld wordt kan hij/zij 4 jaar gevangenisstraf of een geldboete ontvangen. Wanneer u opgelicht wordt kunt u altijd nog aangifte doen bij de politie. Tegenwoordig kan deze aangifte ook online gedaan worden. Met behulp van de politie kan de oplichter mogelijk getraceerd worden en voorkomen dat andere ook opgelicht worden. Als u aangifte hebt gedaan tegen een fraudeur of oplichter kan het voorkomen dat uw gegevens doorgegeven worden aan slachtofferhulp Nederland. Een zorgverlener kan dan contact met u opnemen om u eventueel te helpen met bepaalde moeilijkheden.