Niet elke relatie loopt zoals op voorhand verwacht was. Verschillende redenen kunnen ten grondslag liggen aan het stuk lopen van een relatie. Zo kunnen twee personen na verloop van tijd uit elkaar gegroeid zijn of beseffen ze dat ze toch niet de ware voor elkaar zijn. In het ergste geval zal de relatie verbroken worden vanwege ruzie of onenigheid. Dit is niet zo een groot probleem als beide personen niet met elkaar getrouwd zijn. Het wordt echter een ingewikkelder verhaal wanneer ze dat wél zijn. Dit kan dan voor een vervelende en lange echtscheidingsprocedure zorgen. Mochten de twee personen ook nog kinderen hebben overgehouden uit hun huwelijk samen, dan kan een scheiding zeer vervelend voor de kinderen zijn.
Op goede termen uit elkaar gaan
Natuurlijk hoeft een echtscheiding niet altijd moeizaam te verlopen. Wanneer beide partijen het snel eens worden over de voorwaarden van de scheiding, dan kunnen alle zaken snel geregeld worden. Zodra alle afspraken op papier staan en iedereen het mee eens is, dan worden deze vastgelegd in een zogenaamd echtscheidingsconvenant. Dit echtscheidingsconvenant is dus de schriftelijke overeenkomst tussen twee voormalige partners. Zaken die hierin vaak geregeld worden zijn afspraken over de woning, alimentatie, pensioen en de boedelverdeling. Wanneer de voormalige partners ook kinderen samen hebben, dan zullen er meer afspraken gemaakt worden. Dit wordt gedaan om het voor de kinderen zo goed mogelijk geregeld te hebben. Denk hierbij aan een ouderschapsplan dat zal worden opgesteld.
Van afspraken maken tot het echtscheidingsverzoek indienen
Wanneer er een echtscheidingsconvenant wordt opgesteld, dan wordt dit meestal gedaan door een mediator of een advocaat. Deze weten namelijk precies wat er allemaal geregeld moet worden voor een soepele overgang. Nadat alle afspraken in het echtscheidingsconvenant staan, wordt dit naar de rechter verstuurd. Zodra de rechter het convenant bekrachtigt heeft, zijn de afspraken rechtsgeldig. Dit betekent dat beide partijen verplicht zijn om zich aan de afspraken te houden. Is dat niet het geval? Dan kunnen daar grote gevolgen aan vast zitten. Stel er wordt geen alimentatie betaald, dan kan er een deurwaarde of incassobureau ingeschakeld worden om het bedrag te vorderen. Als alles echter nageleefd wordt, dan kan men spreken van een geslaagde echtscheiding.