Slaap je al een tijdje slecht en heb je slaaptips nodig? Dan kan dit veel verschillende oorzaken hebben en is het niet altijd te achterhalen waar dit aan ligt. Je kunt dit zelf uitzoeken door goed je dagelijks leven in de gaten te houden en te kijken of iets hier invloed op heeft. Zorgen, piekeren of stress zijn factoren die slecht slapen kunnen beïnvloeden, maar het kan nog door veel meer andere dingen worden veroorzaakt. De precieze oorzaak is vaak lastig te achterhalen. Toch willen wij je helpen en proberen om de oorzaak te vinden, vandaar deze blog met slaaptips. Hopelijk kunnen wij je zo helpen om beter te slapen en weer volop te genieten van je nachtrust.
Slaaptip 1: Pak je problemen aan
De nummer 1 oorzaak van niet kunnen slapen wordt veroorzaakt door problemen die in je achterhoofd spelen. Dit kunnen kleine problemen zijn zoals piekeren over een opdracht, een belangrijk examen of stress hebben om een bepaalde gebeurtenis. Anderzijds kunnen dit grote problemen zijn die veel invloed hebben op je mentale gesteldheid, zoals depressie of angststoornissen. Hoe dan ook is het belangrijk dat je deze problemen direct aanpakt en probeert deze op te lossen. De kwaliteit van slapen zal zo snel omhoog gaan.
Slaaptip 2: Informeer naar je medicijnengebruik
Een andere veel voorkomende oorzaak van slecht slapen, heeft te maken met je medicijngebruik. Er zijn verschillende medicijnen die een slechte invloed kunnen hebben op je slaapkwaliteit en deze dus ook negatief beïnvloeden. Raadpleeg daarom altijd een arts of dokter over je medicijn gebruik en vraag hem of haar om advies.
Slaaptip 3: Zorg ervoor dat je regelmatig beweegt
Bewegen is gezond en niet alleen voor je lichaam overdag, maar ook voor je geestelijke gesteldheid in de nacht. Door regelmatig te bewegen kun je vermoeidheid verminderen. Ook kan regelmatige lichaamsbeweging je helpen om beter te slapen en beter in slaap te komen. Zorg ervoor dat je ruim voordat je gaat slapen gaat sporten. Als je dit binnen 2 tot 4 uur voordat je gaat slapen doet, werkt het namelijk averechts en zal je opgewekter zijn en moeilijker in slaap komen.
Slaaptip 4: Ga voor een vast slaapritme
Om goed te kunnen slapen, is het belangrijk dat je in een vast ritme komt. Door een vast ritme aan te houden gaan je hersenen hierop beter reageren en dus ook zich hieraan aanpassen. Op tijd opstaan en gaan slapen zal je verder helpen om in een vast slaapritme te komen en het zal je lichaam helpen om de juiste hoeveelheid slaap te krijgen. Ten slotte, blijf niet te lang in bed liggen. Door te lang in bed te blijven liggen ga je juist een slechter slaappatroon ontwikkelen en dat wil je natuurlijk voorkomen!
Slaaptip 5: Vermijd of beperk het gebruik van cafeïne, nicotine en alcohol binnen 4 tot 6 uur voor je gaat slapen
Dan gaan we nu over op slaaptips over het gebruik van middelen. Het gebruik van middelen als cafeïne, nicotine en alcohol zal altijd je slaap verslechteren en daarom wil je deze niet vlak voor je gaat slapen gebruiken. Cafeïne zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat je veel meer energie krijgt en alerter wordt. Je valt daardoor minder snel in slaap en blijft dus langer wakker. Nicotine, geeft een soortgelijk effect. Het zorgt ervoor dat er meer adrenaline ontstaat en houd je zo dus wakker. Tenslotte alcohol, dit zorgt voor een verdovende werking op je lichaam en het beïnvloedt de werking op je hersenen.
Slaaptip 6: Let erop dat je niet te veel drinkt
Niet alleen voor alcoholische drankjes kunnen zorgen voor slechtere slaap. Ook frisdranken en zelfs water kunnen hiervoor zorgen. Ons advies voor slaaptips? Vermijd dat je veel drinkt voor je gaat slapen. Dit zal ervoor zorgen dat je minder hoeft op te staan om naar de wc te kunnen gaan en dus in een betere algehele slaapkwaliteit blijft. Ook zal je zo een minder volle maag hebben en dus beter in slaap komen en blijven.
Slaaptip 7: Maak gebruik van ontspanningstechnieken
Gebruik overdag verschillende ontspanningstechnieken om zo beter in slaap te kunnen komen. Denk hierbij aan mediteren en yoga, maar ook rek- en strekoefeningen of oefeningen met je voeten of handen. Het zal ervoor zorgen dat je lichaam relaxter is en minder last heeft van spanningen. Beide zullen ervoor zorgen dat je lichaam zich in een rustgevendere staat bevindt en dit zal je helpen om sneller in slaap te vallen.
Slaaptip 8: Ga naar buiten!
Niet alleen door de hele dag te actief te zijn kun je je slaapritme negatief beïnvloeden. Ook door te veel binnen te hangen en dus te weinig zonlicht te krijgen zal je een slechter slaapritme krijgen. Onze tip? Ga voldoende naar buiten en zoek de zon op! Zorg er in ieder geval voor dat je minimaal 30 minuten per dag in de zon bent te vinden. Voldoende zonlicht zal ervoor zorgen dat je je goed kunt ontspannen en het lichaam gezond en gevoed houden.
Slaaptip 9: Zorg voor voldoende comfort in de slaapkamer
Naast de bovenstaande slaaptips buiten de slaapkamer, is het ook belangrijk om kritisch naar je slaapkamer te kijken. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je slaapkamer opgeruimd is en netje uitziet. Ook moet je ervoor zorgen dat je slaapkamer niet te veel rommel bevat en dat het er schoon is. Als dit namelijk niet het geval is, zal je merken dat dit indirecte invloed heeft op je slaapkwaliteit. Onbewust zal je namelijk bezig zijn met de rotzooi en problemen in je slaapkamer en dus zal dit je slaapritme verstoren. Verder is het belangrijk dat je storende geluiden en licht blokkeert. Ten slotte de temperatuur van je kamer. Zorg dat deze comfortabel en aangenaam is, ofwel niet te koud en niet te warm.
Slaaptip 10: Gebruik slaaprituelen
Een andere tip die je gaat helpen om beter te slapen, heeft te maken met de slaaprituelen. Door een aantal vaste slaaprituelen te houden, zorg je ervoor dat je lichaam meer rust heeft en je beter kunt en genieten van slapen. Dit kan van alles zijn, waaronder het lezen van een ontspannend boek voor je gaat slapen of het luisteren naar ontspannende muziek. Je moet hier zelf bij testen wat voor jou het beste werkt. Mocht je een bad hebben dan kan het een goed idee zijn om 2 uur tot 90 minuten voor je gaat slapen hier in te gaan. Door in bad te gaan verhoog je namelijk je lichaamstemperatuur. Dit zal vervolgens langzaam dalen en dat kan je slaperig maken.
Slaaptip 11: Te veel rust kan vermoeidheid verergeren
Er is niks mis mee om een dag in bed te liggen, maar maak er geen gewoonte van. Door te veel rust te nemen of te slapen, kun je namelijk de vermoeidheid verergeren. Vooral als je de hele dag inactief bent , zal je dit ’s avonds of ’s nachts beter merken. Onze tip is dan ook om ervoor te zorgen dat je overdag actief blijft en niet de hele dag in bed blijft liggen. Dit zal je helpen om je slaapkwaliteit te behouden.
Slaaptip 12: Maak gebruik van een slaapdagboek
De laatste tip in deze blog over slaaptips. Het klinkt misschien raar, maar het bijhouden van een slaapdagboek zal je helpen om beter te kunnen slapen. Door je slaap nauwkeurig in de gaten te blijven houden en je slaappatronen op te schrijven, weet je precies wat je slaap beïnvloedt. Je kunt hiervoor elk dagboek gebruiken wat je wilt.