Helaas gebeurd het vaker dan je zou willen dat je baantje binnen het onderwijs dreigt te vervallen, dat is zeker jammer, maar er is geen reden voor paniek. Meestal wordt dit je ruim van tevoren duidelijk gemaakt en kun jij alvast gaan plannen wat je eventuele vervolgstap zou gaan zijn. Als je dit van plan bent ga je op zoek naar outplacement onderwijs. Hier zijn een aantal bureaus voor in Nederland. Zij helpen jou, met behulp van een traject, om een nieuwe baan te vinden in dezelfde sector, maar ook daarbuiten. Outplacement wilt eigenlijk niet meer zeggen dan begeleiden. Dit gebeurd vaak bij personen die weten of zien aankomen dat hun huidige baan of functie dreigt te vervallen. Heb je een goede relatie met je werkgever, dan zal hij of zijn je waarschijnlijk helpen en zelf een outplacement traject voor je starten. Let op: dit is een werkgever echter niet verplicht.
Wat een outplacement bureau doet
De term outplacement onderwijs verklapt in de naam eigenlijk al een beetje wat het inhoud. Zij behandelen ‘verplaatsingen’ in het onderwijs, maar ook daar buiten. Het is echter wel handig als je ervaring hebt in het onderwijs. Dit versneld het traject. Iedereen die het traject in stapt wordt op een andere manier behandeld. Er wordt gekeken naar welke richting het beste bij jou past, ook al is dit niet in het onderwijs. De meeste bureaus die dit soort diensten verzorgen zijn bekend in verschillende sectoren en hebben veel connecties opgebouwd.
Kies jij ervoor om een outplacement traject te gaan volgen, dan gaat er heel wat gebeuren. In het kennismakingsgesprek leer je een coach kennen en kijken jullie samen naar de toekomst. Wat word de werkwijze? Wat zijn de plannen? Tijdens het opstellen van dit plan worden veel van je vragen meteen beantwoord en wordt het beeld voor de toekomst verduidelijkt. Met jouw coach ga je regelmatig gesprekken aan waarin de belangrijkste punten worden besproken en verder uitgestippeld. Alle opties komen ter spraken om zo een goede vervolgstap te zetten.