Voordat je onderzoek gaat doen of je kind kleurenblind is, is het handig om eerst te wat er nu voor kleurenblindheid zorgt.
Bij kleurenblindheid is het meestal zo dat er een probleem is met de kegeltjes in het netvlies. Kegeltjes zijn lichtgevoelige cellen. Wij mensen hebben ongeveer zo’n zes miljoen van deze kegeltjes. Door middel van deze kegeltjes zien wij alle kleuren en zien wij alle details van objecten recht voor ons. Van al deze kegeltjes zijn er drie soorten die elk gevoelig zijn voor een bepaalde kleur, namelijk: blauw, groen of rood. Deze kegeltjes werken allemaal met elkaar samen, hierdoor zien wij alle kleuren. Nu is het alleen zo dat wanneer er iets mis gaat in de samenwerking dat er een kleurenzienstoornis ontstaat. Dit betekend dat er in sommige gevallen iets mis gaat in de hersenen waardoor het zo kan zijn dat iemand niet alle kleuren even goed kan zien.
Testen op kleurenblindheid
Testen of je kind kleurenblind is kan al op vrij jonge leeftijd. Het zien van kleuren begint al zodra je kind nog een baby is. Echter is het voor baby’s en peuters vaak nog te moeilijk om kleuren te benoemen, aangezien zij dan net pas beginnen met leren en spreken. Vanaf een leeftijd van vier jaar kun je met je kind naar de jeugdgezondheidszorg. Zij kunnen meestal wel testen of je kind kleurenblind is. Heb je zorgen over ander gezondheidsonderwerpen lees dan deze blog.
Vormen van kleurenblindheid
Als je kind kleurenblind is kan dit verschillende vormen hebben. Zo kan aangeboren kleurenblindheid onderscheiden worden in vier groepen namelijk:
- Dichromatopsie: Hier weken 2 van de 3 typen kegeltjes. Deze vorm van kleurenblindheid is zeer zeldzaam, maar 0.001 procent van de mannen heeft hier last van
- Trichromatopsie: Hier werken alle 3 de kegeltjes. Deze vorm komt bij 92 procent van alle mannen in Nederland voor. 1 van de 3 kegeltjes werkt net iets minder goed dan de andere twee. Dit betekend dat je rood, groen of blauw net iets minder sterk ziet dan alle andere kleuren.
- Monochromatopsie: Dit is een zeer zeldzame afwijking. Hier werkt maar één van alle kegeltjes. Mensen met deze aandoening hebben een zeer slecht zicht en hebben vaak last van veel licht.
- Achromatopsie: Bij deze mensen werkt er niet eens één kegeltje. Zij zien alleen zwart- wit- en grijstinten. Hoewel we het woord niet graag gebruiken zijn deze mensen écht kleurenblind. Deze aandoening is zeer zeldzaam, enkel 0.0001 procent van alle mannen in Nederland heeft dit. Naast het niet zien van kleuren kunnen deze mensen ook niet goed tegen licht en zien ze overdag erg slecht.