Een hypotheek aanvragen is iets wat mensen niet vaak zullen doen, maar als het zover is, is het wel altijd fijn om te weten waar je aan toe bent en waar je rekening mee moet houden. Om deze redenen hebben we deze blog gemaakt, zodat je precies weet waar je op moet letten en waar je rekening mee moet houden. Lees dus snel verder!
Oriëntatie
Allereerst ga je je uiteraard goed oriënteren. Je hebt misschien al een woning op het oog, maar dan moet je gaan kijken hoeveel je precies kan lenen en wat de kosten van het huis zijn. Als je online aan het zoeken bent kun je een hoop tools vinden om je hypotheek mee te berekenen. Als je dit gedaan hebt neem je een hypotheekadviseur in de armen en samen met hem of haar ga je een gesprek aan. Dit doe je zodat je een hypotheek vindt die perfect bij je past en als je de juiste woning gevonden hebt de definitieve hypotheekaanvraag ingediend worden door de hypotheekadviseur.
Duur van een hypotheekaanvraag
Een hypotheekaanvraag duurt gemiddeld zo’n 6 tot 8 weken, maar dit varieert per woning en kan korter of langer duren dan deze tijd. Deze tijd is genomen vanaf het moment dat de aanvraag is gedaan tot het tekenen van de hypotheekakte. Het is altijd goed om voorbereid te zijn, zodat dit traject goed en snel afgehandeld wordt. Om goed voorbereid te zijn heb je een aantal documenten nodig:
- Recente loonstrook
- ID of paspoort
- Een overzicht van huidige polissen en verzekeringen
- Taxatierapport wat niet ouder is dan een halfjaar
- Kopie van de koopakte
- De gegevens van de notaris
- Werkgeversverklaring of UWV verzekeringsbericht wat niet ouder is dan 3 maanden
Het kan altijd zo zijn dat er meer documenten nodig zijn, maar dit wordt voorafgaand met u besproken en wordt u op de hoogte gesteld.
Startershypotheek aanvragen
Een startershypotheek is een hypotheek voor beginnende of voor wanneer u uw eerste woning koopt. Er zijn uiteraard nogal wat mogelijkheden voor een startershypotheek. Zo kan je de keuze maken om eens starterslening aan te vragen. De starterslening is een aanvullende lening op de normale hypotheek. Hierdoor kun je het verschil overbruggen van de aankoopprijs en het bedrag dat je maximaal kan lenen. Het is ook zo dat je de eerste 3 jaar geen rente of aflossing hoeft te betalen. Een startershypotheek kan dus vrij interessant zijn voor beginnende en jonge kopers. Voor meer informatie kunt u altijd kijken op de website over startershypotheek.