Vaak zijn het de gezinnen waarbij je het niet verwacht, juist de mensen die altijd vriendelijk en beleefd ogen naar de buitenwereld. Huiselijk geweld blijft een belangrijk item in samenleving. Slachtoffers durven het vaak niet te melden en naasten hebben het vaak niet eens door!
Wat is huiselijk geweld
Hoewel het woord geweld duidt op een fysieke agressie, kan er ook sprake zijn van mishandeling op seksueel of emotioneel. Voorbeelden van mentale mishandeling zijn intimidatie, kleinering of pestgedrag. Ook wanneer in een huiselijke omgeving emotionele mishandeling plaatsvindt, is het van belang om actie te ondernemen!
Welke soorten huiselijk geweld
Er bestaan verschillende vormen van huiselijk geweld. Dit is afhankelijk van de relatie of de drijfveer die aanspoort tot het geweld. De vier vormen zijn: partnergeweld, kindermishandeling, eer-gerelateerd geweld en ouderen mishandeling.
Partnergeweld
Bijna 60% van al he huiselijk geweld gaar om geweld tussen (ex)partners. Vrouwen zijn vaak het slachtoffer, maar ook mannen kunnen worden getroffen.
Elke vorm van of mogelijke dreiging tot zowel fysieke als emotionele mishandeling tussen (ex)partners, behoort tot partnermishandeling. Ook financieel misbruik is een vorm van partnermishandeling. De geweldpleger kan onbewust geweld gebruiken bij een uit de hand gelopen ruzie of uit onmacht. Maar er zijn ook gevallen waarbij partnergeweld een bewuste keuze is van de pleger. Het inschakelen van een scheidingsadvocaat kan helpen om juridische stappen te ondernemen en de veiligheid van het slachtoffer te waarborgen. Een gespecialiseerde scheidingsadvocaat in Den Haag kan hierbij ondersteunen door bijvoorbeeld beschermingsbevelen aan te vragen en begeleiding te bieden in het aanvragen van een scheidingsprocedure wanneer de situatie onhandelbaar wordt.
Je kunt partnergeweld aan sommige signalen herkennen:
- Hoge mate van jaloezie binnen de relatie
- Letterlijke dreiging met geweld door (ex)partner
- Verwondingen bij het slachtoffer
- Nerveus gedrag of stemmingswisselingen bij het slachtoffer
Kindermishandeling
Alleen al in Nederland worden jaarlijks bijna 200.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld en kindermishandeling. Ook kinderen die getuige zijn van partnergeweld, andere vormen van huiselijk geweld of in een bedreigende of gewelddadige situatie terechtkomen, behoort tot kindermishandeling. Wij onderscheiden de volgende vormen wanneer het gaat om kindermishandeling:
- Lichamelijke mishandeling: slaan, stampen, of andere vormen van fysieke agressie naar het kind;
- Emotionele mishandeling: kleineren, vernederen, opzettelijk bang maken of andere vormen van geestelijk geweld;
- Lichamelijke verwaarlozing: verwaarlozing hoeft niet direct te zijn gericht op het kind, maar betreft bijvoorbeeld een ondervoed kind of een kind zonder slaapplek;
- Emotionele verwaarlozing: een kind ervaart een continu tekort aan positieve aandacht en veiligheid door bijvoorbeeld getuige te zijn van partnergeweld.
- Seksueel misbruik: een volwassenen die seksuele aanrakingen opdringt aan een kind.
Een kindvriendelijke en veilige omgeving is voor kinderen erg belangrijk! Tips voor meer veiligheid in huis vind je hier!
Eer-gerelateerd geweld
Deze vorm van huiselijk geweld wordt gepleegd wanneer de familie-eer is aangetast. In dit geval wordt geweld ingezet om de familienaam te beschermen of herstellen. In andere culturen komt eer-gerelateerd geweld vaker voor. Zo zijn er beschavingen waarbij meisje om jonge leeftijd worden uitgehuwelijkt. Wanneer zij hier tegenin gaan of weigeren, kan er geweld aan te pas komen. Naast de huwelijksdwang behoren ook genitale verminkingen (zoals vrouwenbesnijdenis), eerwraak of het verstoten van een familielid, bij eer-gerelateerd geweld.
Ouderenmishandeling
Ouderen mishandeling komt niet alleen voor binnen families, maar ook in verzorgingstehuizen. Bijna één op de 20 ouderen wordt slachtoffer van deze vorm van huiselijk geweld. Naast lichamelijke of psychische mishandeling door familie of zorg personeel, krijgen ouderen ook te maken met verwaarlozing, uitbuiting en seksueel misbruik.
Hoe te handelen?
Huiselijk geweld stopt meestal nooit vanzelf. Het is daarom zeer belangrijk om hulp in te schakelen. Slachtoffers of plegers van huiselijk geweld, zullen zelf de stap moeilijk maken om erover te praten. Vaak zijn ze bang of ze schamen zich voor de situatie. Op Ikvermoedhuiselijkgeweld.nl staan handige tips over hoe je moet handelen wanneer je vermoedens hebt van huiselijk geweld. De grote lijn hierin bestaat uit 3 stappen:
- Praat met anderen: check of zij dezelfde vermoedens hebben als jij;
- Praat met het slachtoffer (een-op-een)
- Praat met de pleger (los van het slachtoffer)
Wanneer je vermoedens kloppen en er heerst acuut gevaar, bel dan direct 112! Wanneer je toch nog twijfels, bel dan naar het telefoonnummer van Veilig Thuis via 0800-2000. Deze lijnen zijn 24/7 bereikbaar!
Straffen voor huiselijk geweld
Huiselijk geweld, in welke vorm dan ook, is strafbaar in Nederland. Er kunnen dan ook zeer zware straffen worden opgelegd aan de pleger van het geweld. De straffen voor huiselijk geweld in Nederland bestaan uit:
- Gevangenisstraf van langer dan 3 jaar;
- Hoge boetes;
- Opgelegde maatregelen zoals een contactverbod met het slachtoffer;
- Schadevergoeding aan het slachtoffer voor medische hulp na verwondingen.
Huiselijk geweld blijft een ernstig probleem dat niet vanzelf stopt. Het is belangrijk om signalen te herkennen bij je naasten. Hierdoor kun je zo snel mogelijk actie ondernemen. Zowel als slachtoffer, getuige of bij vermoedens is het altijd goed om hulp in te schakelen! Al dan niet van een (scheidings)advocaat of rechter, als van een direct telefonische hulplijn zoals Veilig Thuis (0800-2000) of 112!