Gips is een poederachtige stof wat vooral bestaat uit calciumsulfaat. Calciumsulfaat is een verbinding van het calcium- en het sulfaation. Gips ontstaat door de indamping van water dat calcium en sulfaat ionen bevat. De aardkorst bestaat voor meer dan 3% uit calcium. Gips wordt hardt als je hemihydraat poeder mengt met water. Er vindt op dat moment een scheikundige reactie plaats, het hemihydraat-poeder neemt het water op. Het uitgeharde gips vormt dan nieuwe kristallen, wat uitgroeien tot nog grotere kristallen. De kristallen haken op elkaar in. Als dat allemaal gebeurd is, is er een harde massa ontstaan. Gips bestaat uit 3 vormen:
- Hemihydraat: Gipspoeder dat door toevoegen van water hard wordt.
- Dihydraat: Uitgeharde of ruwe gips
- Anhydraat: Wordt gebruikt voor de verbetering van landbouwgrond of als vulstof voor de bouw en de levensmiddelen industrie. Dit is een watervrije verbinding die niet reageert met water.
Gipsafdrukken
Gips kan voor veel dingen worden gebruikt. In de geneeskunde wordt gips gebruikt voor het herstellen van gebroken of verstuikte lichaamsdelen. Gips kan ook gebruikt worden als botvervanger. In de bouw wordt gips ook gebruikt, namelijk als pleister, gipsblokken en gipsplaten. De naam gips komt waarschijnlijk af van het Griekse gypsos of van het Arabische jibs. Vroeger werd gips ook al als bouwmateriaal gebruikt. De Grieken gebruikten het voor versieringen aan huizen. Maar ook sommige beelden worden van gips gemaakt. Je kan ook 3D afdrukken van gips laten maken. Zo kun je bijvoorbeeld een hand in hand afdruk maken met je partner, een afdruk maken van je huisdier, een afdruk van de handjes en voetjes van je baby, een gipsafdruk van je buik of een van de andere talloze mogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld een gipsbuik bestellen, dan kun dat vaak doen op websites over baby’s.
Hoe werkt het?
Wil je een gipsbuik bestellen en komt die na een aantal dagen binnen, kun je aan de slag. Als eerste ga je het water met het alginaat mixen. Op de handleiding zal de precieze hoeveelheid staan. Hierna ga je het alginaat mal maken. Daarna het gipspoeder met het water mixen en het gipspoeder in alginaat mal gieten. Hierna moet je de alginaat verwijderen van de gipsafdruk. Als laatste moet de gipsafdruk drogen en kun je deze eventueel verven.