Wie kent ze nou niet? Gelukskoekjes zijn bijna wereldwijd bekend. Van een restaurant in Limburg tot aan Amerika. Een gelukskoekje is een krokant koekje dat gemaakt wordt van meel, suiker, vanille en olie. Het idee van een gelukskoekje is dat er binnenin het koekje een papiertje zit. Daarom is het koekje ook hol gemaakt. De koekjes worden namelijk gebakken in een vorm waardoor het gemakkelijk is om het papiertje eruit te kunnen halen. Op het papiertje staat meestal een filosofische uitspraak, toekomstvoorspelling of advies. Gelukskoekjes worden ook wel Fortune Cookies genoemd.
Geschiedenis van gelukskoekjes
Veel over de geschiedenis van gelukskoekjes weten we niet. We weten niet waar ze officieel vandaan komen. Wat we wel weten is dat het waarschijnlijk uit Californië komt. Japanse immigranten zeggen in Californië de gelukskoekjes te hebben geïntroduceerd in de 20e eeuw. Een ander verhaal dat bekend is zegt dat het idee van gelukskoekjes is ontstaan in China in de 14e eeuw. Het blijft dus gissen naar de daadwerkelijke geschiedenis van gelukskoekjes.
Het gebruik van gelukskoekjes
In sommige landen krijg je een gelukskoekje als toetje in Chinese restaurants. Ook worden ze vaak meegeleverd bij afhaalmaaltijden bij Chinese restaurants, zoals bij een afhaal restaurant in Limburg. In China zelf zijn de koekjes niet zo bekend. Maar gelukskoekjes kennen tegenwoordig nog meer doeleinden. Zo kun je ze voor verschillende gelegenheden gebruiken. Denk maar eens aan een bedankje. Het is een originele manier om iemand te bedanken. Ook kun je ze als toetje gebruiken. Bovendien kun je gelukskoekjes tegenwoordig zelf personaliseren. Je kan dan beslissen wat er op het papiertje staat dat in het koekje zit. Maar ook het ontwerp van de folie waar het koekje inzit valt te personaliseren. Dit kan bijvoorbeeld door hier een logo op te zetten, waardoor de gelukskoekjes weer gebruikt kunnen worden als promotiemateriaal. Dit kan zijn voor een restaurant in Limburg, maar ook voor restaurants die geen Chinees eten serveren.