De term exposure therapie hoor je wel eens vaker. Dit is een therapievorm die vaak ook de confrontatie therapie wordt genoemd. Deze therapie is geschikt om toe te passen bij mensen die een trauma hebben opgelopen. Wanneer je een trauma hebt opgelopen en dit niet hebt kunnen verken dan kun je PTSS hebben, maar ook kun je een angststoornis hebben, paniekaanvallen of misschien heb je zelfs wel een fobie ontwikkeld. Bij exposure therapie gaat het erom om het vermijdingsgedrag te voorkomen. Je gaat in therapie, waarbij je in de behandelkamer het trauma weer terughaalt en hier opnieuw mee geconfronteerd wordt. De exposure therapie bestaat uit meerdere sessies, zodat degene die wordt behandeld ziet dat het opnieuw beleven van de situatie tot niks ernstigs kan leiden. Er wordt geleerd dat het trauma onderdeel is van het verleden. EMDR therapie staat daarentegen voor Eye Movement Desensization and Reprocessing. Ook hier staat het terughalen van traumatische ervaringen centraal en wordt dit opnieuw gedaan. Het enige verschil met exposure therapie is dat bij EMDR therapie de omgeving niet bewust is. De patiënt wordt hiervan afgeleid.
Voorbeelden EMDR
EMDR therapie is dus iets anders als exposure therapie. EMDR therapie voorbeelden zijn eigenlijk hetzelfde als die bij exposure therapie. EMDR therapie voorbeelden kunnen zijn een auto-ongeval, een ernstige ziekte, een mishandeling of een nare herinnering of gebeurtenis waar je een trauma aan hebt overgehouden. Je kunt deze gebeurtenis dan niet verwerken en gedraagt je hierdoor anders. Je merkt dit zelf of je omgeving geeft dit aam.
Kiezen
Als je uiteindelijk definitief moet kiezen tussen exposure therapie of EMDR therapie kun je dat het beste bespreken met je behandelaar. De behandelaar kan het beste beoordelen welke therapie het beste gaat werken voor jou. Zoals al eens gezegd staat bij exposure therapie de voortdurende confrontatie met het trauma centraal, terwijl het bij EMDR draait om de afleiding uit de omgeving. Je hebt voordat je een definitieve keuze maakt altijd een intakegesprek. Zo kun je wennen aan het idee van therapie, in welke van deze vormen het ook is. Na de intake mag je nog even nadenken om vervolgens de definitieve vorm zelf te kiezen.
emdr therapie voorbeelden