Iedereen heeft weleens van HIV gehoord, maar wat is HIV nou eigenlijk? Het is een afkorting voor het humaan immunodeficiëntievirus. Dit virus zorgt ervoor dat het afweersysteem van je lichaam kapotgaat. Een hivinfectie die niet behandeld wordt met medicatie, zorgt voor de ziekte aids. Bij deze ziekte heb je een ernstig verzwakt lichaam, doordat het afweersysteem allerlei infecties door laat. Eigenlijk werkt je afweersysteem dan helemaal niet meer. Je kunt dus gemakkelijk doodziek worden.
De klachten in geval van een hivbesmetting
Loop je een hivbesmetting op, dan kun je eventuele klachten vergelijken met grieperigheid. Zo kan er sprake zijn van hoofdpijn, koorts, een beroerd gevoel, flink opgezette lymfeklieren en pijn in je spieren. Huiduitslag is tevens één van de klachten. Het kan ook zijn dat je amper klachten krijgt. Bij de gezondheidszorg diagnose van soa krijgen is dus enorm van belang. Na een periode met eventuele klachten, volgt er een periode zonder klachten. Dit kan een hele lange tijd duren (jarenlang zelfs). Als je bij de gezondheidszorg diagnose van soa krijgt (HIV is een soa), dien je dus meteen met medicatie te beginnen om aids te voorkomen.
Het aantonen van een eventuele besmetting
Een hivtest gebeurt vrijwel altijd door bloedafname. Dit dient zo’n 4 tot 6 weken na je risicovolle contact te gebeuren en is bekend na een week. Een negatieve uitslag is natuurlijk fijn, maar je dient de HIV test na 3 maanden te herhalen. Dit heeft te maken met de wat langere incubatietijd van HIV. Heb je al klachten die bij een acute hivinfectie horen, dan krijg je meteen een test, die na 3 maanden herhaald wordt ingeval van een negatieve uitslag.
Een angst die ongegrond is
In tegenstelling van wat veel mensen denken, kun je HIV niet zomaar overdragen als je elkaar de hand schudt bijvoorbeeld. Tevens kun je het virus niet overdragen wanneer je een hoestbui hebt, samen zwemt of via een insectenbeet. De kans op overdracht van het virus op huisgenoten of collega’s is dus verwaarloosbaar. Het hiv-virus is overigens ongeneeslijk, al is de medicatie tegenwoordig flink verbeterd ten opzichte van vroeger. Je kunt dan ook prima heel oud worden met een hiv-virus. Werken jouw medicijnen heel goed, dan kan het zelfs zo zijn dat jij niet meer besmettelijk bent. Je kunt het virus dan niet meer overdragen.