De laatste jaren zag je steeds vaker een flex uitzendbureau voorbij komen. Maar wat zijn flexwerkers precies? We leggen het je in deze blog uit.
Wat zijn flexwerkers?
Voor de term flexwerkers staat geen definitie vastgesteld. In Nederland wordt met flexwerkers de werkenden met een flexibel contact genoemd. Ook zzp’ers behoren tot de flexwerkers. Zzp’ers worden tot flexwerkers gerekend, omdat hun baan- en inkomenszekerheid gering is.
Stijgende lijn
De laatste jaren was flexwerk erg in trek. In 2003 had ongeveer 22,1 percentage van de werkenden een flexibele baan. In 2017 was het percentage flexwerkers wel 35 procent. De laatste twee jaar is er echter sprake van een daling. Deze daling was niet sterk, maar in 2019 deed nog maar 33,8 procent van de werkenden flexibel werk. De economie speelt hierin natuurlijk ook een rol. Door krapte op de arbeidsmarkt bieden werkgevers sneller een vast contract aan. De krapte komt niet alleen door de goede economie, maar ook door de toenemende vergrijzing. Er zijn dus steeds meer vaste medewerkers. In sommige branches is het zelf zo dat nieuwe medewerkers direct een nieuw contract krijgen.
Flexibele medewerkers
Flexibele werknemers komen vaak bij een bedrijf terecht via een flex uitzendbureau. Ze kunnen werkzaam zijn op basis van verschillende contracten. Denk aan een tijdelijke arbeidsovereenkomst, een nul-urencontract, oproepcontract, uitzend- of payrollovereenkomst of een detacheringscontract. Een zzp’er werkt op flexibele basis voor zijn opdrachtgever. Voor een werkgever kunnen flexibele medewerkers verschillende voordelen meebrengen. Ze zijn kostenbesparend en zorgen voor een wendbare organisatie. Ook kijken flexwerker met een frisse blik naar een organisatie, processen en systemen. Ze kunnen dingen opmerken die voor positieve veranderingen kunnen zorgen. Een ander voordeel is dat het bedrijf het werven van medewerkers kan uitbesteden aan een flex uitzendbureau.
Flexwerkers zijn vaker innovatiever en creatiever dan medewerkers met een vast contract. Dit komt doordat vaste medewerkers op ten duur routine krijgen in hun werk. Ook is het ontslag duurder en ingewikkelder bij vaste medewerkers als bij flexibele medewerkers. Het nadeel is echter dat flexibele medewerkers minder betrokken zijn bij een organisatie. Ze zullen dus minder snel een extra stap zetten voor het bedrijf. Ook hebben flexwerkers een hogere WW-premie.