Het is voor velen anno 2020 nog steeds een onbekend begrip. Op dit moment is het kopen van een woning als investering geen verkeerd idee. Als consument raak je op de hypotheekmarkt al snel door de war met alle regelgevingen en werkwijzes. Daarom is de verhuurmarkt ook niet makkelijk om je in te verdiepen. In deze blog hebben wij voor jou op een rijtje gezet wat een verhuurhypotheek is, op welke kleine lettertjes je moet letten en hoe je een verhuurhypotheek berekent. Veel leesplezier!
Wat is een verhuurhypotheek
Een verhuurhypotheek. Het woord zegt het eigenlijk al. Bij een verhuurhypotheek koop je een woning om deze te gaan verhuren. Wanneer je een verhuurhypotheek hebt, is het toegestaan om een woning te kopen waar je zelf niet van plan bent om in te gaan wonen. Je wilt de woning verhuren. Het afsluiten van een verhuurhypotheek is een slim idee wanneer je eigen kinderen in een andere stad gaan studeren, of zelf aan ‘vreemden’ in de vorm van een investering. Het geld wat je dan nog hebt gebruik je als rendement, in plaats van dat het verdampt op de bank.
Hoeveel woningen kun je bezitten?
Wist jij dat de meeste geldverstrekkers niet willen dat je meer dan vier woningen bezit? Wanneer je meer dan vier woningen in bezit hebt, zien ze je niet meer als consument maar als een echte professional. Er zijn andere mogelijkheden wanneer je meer dan vier woningen wilt financieren. Het is een goed idee om je goed te laten voorlichten door een adviseur die vastgoedportefeuilles beheert, wanneer je meer dan vier woningen wilt financieren.
Een verhuurhypotheek berekenen
Een verhuurhypotheek bereken je door rekening te houden met de huur die je wilt gaan vragen. Het inkomen dat je verdient, moet minimaal 30.000 euro bruto per jaar zijn. Dan kom je in aanmerking voor de verhuurhypotheek of een investeringshypotheek.
Boetevrij jouw verhuurhypotheek aflossen
Een hypotheek boetevrij aflossen is bij elke geldverstrekker een mogelijkheid voor minimaal 10% van de hoofdsom per kalender jaar. Ga je bij een verhuurhypotheek boven de 10 tot 15 procent zitten, dat kan het zijn dat je een boete moet betalen voor het vervroegd aflossen van jouw verhuurhypotheek. Wanneer je jouw verhuurhypotheek toch snel wilt aflossen, zorg dan voor een extra aflossing aan het einde van het jaar en een extra aflossing aan het begin van het nieuwe jaar.
Zorg ervoor dat je goed weet wat je verplichtingen zijn als woningverhuurder, zo kom je niet voor onverwachte wendingen te staan.