Het is weer begin maart en daarom tijd om je belastingaangifte te doen. Sommige zien hier tegen op, terwijl anderen hier weinig tot geen moeite mee hebben. Dit is geen vreemd iets , want het Nederlandse belastingstelsel is ook niet makkelijk te begrijpen en zit erg ingewikkeld in elkaar. De afgelopen jaren is dit nog ingewikkelder geworden en daardoor neemt het aantal gemaakte fouten ook toe. Niet alleen burgers maken meer fouten. De overheid wordt ook steeds vaker op fouten betrapt. Fouten maken binnen het doen van je belastingaangifte kan heel erg veel problemen opleveren. Gelukkig kun je dit voorkomen.
Boekhouder of belastingadviseur?
Als je een keuze moet maken tussen een boekhouder of een belastingadviseur dan ben je niet goed bezig. Beide beroepen verschillen enorm van elkaar ook al denken veel mensen dat dit niet zo is. Een boekhouder kan zeker fiscaal advies geven maar dit is niet altijd voldoende om het maximale uit je belastingaangifte te halen. Boekhouders zijn namelijk vooral bezig met het opstellen van jaarrekeningen en het doen van btw- aangifte. Soms controleren ze je administratie, maar daar blijft het dan ook bij. Ze houden zich daarom vooral bezig met simpelere belastingzaken. Een belastingadviseur gaat verder en geeft advies wanneer dingen ingewikkelder worden.
De belastingadviseur bespaart geld, een boekhouder kost geld.
De belastingadviseur heeft als doel om geld te besparen. Daardoor is het aannemen van zo’n adviseur in veel gevallen heel voordelig voor een bedrijf. Hij of zij gaat namelijk binnen de kaders van de wetten op zoek naar manieren waardoor jij zo min mogelijk belasting gaat betalen. Ze zijn altijd op de hoogte van veranderingen binnen belastingwetten en houden zich bezig met hete geven van advies. De boekhouder daarentegen, doet enkel wat er van hem of haar gevraagd wordt en geeft dus nauwelijks advies.
Voer altijd een controle uit op je belastingadviseur
Een belastingadviseur is geen beschermd beroep. Hierdoor, kan letterlijk iedereen zich een adviseur van belastingen noemen, terwijl dit niet altijd zo is. Het is dan ook belangrijk om dit na te gaan. Je kan dit doen door de persoon op te zoeken en verwijzingen te informeren. Vraag hun naar de ervaringen en wat zij ervan vonden. Soms kan het zelfs gebeuren dat de persoon in kwestie nog nooit van de adviseur gehoord heeft. Ga daarnaast altijd na of hij of zij staat ingeschreven bij het Register Belastingadviseurs.