Voor je besluit met een nieuwe klant in zee te gaan, is het belangrijk om zijn kredietwaardigheid te checken. Je wil immers niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Maar hoe check je het debiteurenrisico van een potentiële nieuwe zakenrelatie? En aan wat voor dingen kun je zijn of haar financiële gezondheid afleiden?
1. Vraag gegevens op bij een bureau. Er zijn een aantal bedrijven actief op de markt voor kredietwaardigheidsonderzoek: Atradius, Creditsafe en Graydon zijn een paar van de grote namen op deze markt. Bij hen is een kredietrapportage voor andere ondernemers op te vragen. Voor een deel werken ze met private bronnen en deels met publiekelijk beschikbare informatie. Om bij hen aan informatie te komen over de credit score van een klant, dien je vaak een abonnement af te sluiten. En dat is duur. Gelukkig zijn er ook andere manieren om informatie op te vragen over klanten.
2. BKR. Voor particuliere klanten is wat er bekend is bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) vaak doorslaggevend voor banken en andere spelers in de financiële sector. Het BKR houdt alleen bij van kredieten die een langlopend karakter hebben (dus niet bijvoorbeeld van credit cards die aan het einde van de maand van de bankrekening worden afgeschreven) hoeveel mensen ermee kunnen lenen en of ze de afspraken die ze met de verstrekker van het krediet hebben gemaakt nakomen. Bij het niet nakomen van deze afspraken krijgen mensen vaak nog een of twee kansen om het achterstallige bedrag als nog te betalen voordat de verstrekker van het krediet een code aan het BKR doorgeeft.
3. Check via factoringbedrijf. Een derde mogelijkheid is om een check via een factoringbedrijf te laten verlopen. Factoring houdt in dat je als bedrijf de facturering en inning van het bedrag dat je van een klant krijgt uitbesteed aan een derde partij. Als je bijvoorbeeld naar de tandarts gaat, kan het goed zijn dat je een rekening krijgt van een factorbedrijf. De tandarts is zelf namelijk te druk om zich naast het vullen van gaatjes en het zetten van kronen ook nog een aantal uur per week bezig te houden met het innen van facturen. Voor je een klant aanmeldt bij een van deze factoringbureaus kun je ze vragen om een indicatie te geven van de kredietwaardigheid van een klant.
4. Vraag gegevens op uit het insolventieregister. Een andere directe manier om een idee te krijgen van hoe kredietwaardig een klant is door het insolventieregister te raadplegen. In dit register staat informatie over mogelijke surseances van betaling, faillissementen en schuldsaneringen. Het register houdt dit bij sinds 2005, dus voor de meeste klanten geeft dit een aardig nauwkeurig beeld van of ze het al dan niet erg bont hebben gemaakt in het verleden.