Wanneer je kampt met een tijdelijk personeel te kort bij jouw bedrijf, dan kun je ook tijdelijk een werknemer ‘inhuren’ bij een ander bedrijf. Zo heb je snel de beschikking over deskundig personeel. Maar hoe werkt detachering nou precies? Wij leggen je uit hoe het zit!
Wat is detachering van personeel?
Detachering houdt in dat je personeel uitleent aan een ander bedrijf. De gedetacheerde werknemer staat in de meeste gevallen niet bij jouw bedrijf op de loonlijst.
De medewerker heeft tijdelijk of voor vast een arbeidsovereenkomst met een detacheringsbureau of een gelijk bedrijf dat personeel uitleent.
Wanneer ga je als bedrijf detacheren?
Detachering kan in meerdere gevallen interessant zijn voor bedrijven. Bijvoorbeeld:
- Bij tijdelijke vervanging van een medewerker, bijvoorbeeld bij zwangerschapsverlof.
- Wanneer je plotseling meer capaciteit nodig hebt, bijvoorbeeld bij onverwachte drukte.
- Bij bepaalde projecten die vragen om specifieke kennis of vaardigheden.
- Als een zieke werknemer beter kan re-integreren bij een ander bedrijf.
Detachering komt ook voor bij de inzet van personeel met een arbeidsbeperking. Vanuit de sociale werkvoorziening worden zij tegenwoordig steeds vaker op detacheringsbasis werkzaam bij verschillende werkgevers. Door detachering kun je personen met een beperking zonder al te veel risico’s inzetten bij jouw bedrijf.
De voor- en nadelen van detachering
Detachering brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee. Het is belangrijk dat je deze voor- en nadelen goed tegen elkaar afweegt voordat je werknemers op deze manier gaat inzetten.
Voordelen van detachering
Snel en deskundig personeel
Het vinden van deskundig personeel is erg tijdrovend. Je moet bijvoorbeeld een advertentie opstellen, sollicitanten beoordelen en in gesprek gaan met de kandidaten. Bij detachering blijft dit werk je bespaard, omdat het detacheringsbureau al het een en ander aan werk verricht heeft.
Frisse blik
Veel gedetacheerde werknemers zorgen voor een frisse blik binnen jouw bedrijf. Ze hebben vaak al een hoop situaties meegemaakt bij een flink aantal bedrijven. Daarom is de kans groot dat je op deze manier waardevolle kennis en ideeën binnen haalt. Hier zal jouw bedrijf uiteindelijk de vruchten van plukken.
Minder risico
In de meeste gevallen geldt het detacheringsbureau als werkgever. Hierdoor loop je als bedrijf minder risico, waaronder het risico op loondoorbetaling bij ziekte. Ook heb je meer flexibiliteit, omdat de gedetacheerde niet bi jou op de loonlijst staat. Meestal is het gebruikelijk om een proefperiode af te sluiten en geldt er vervolgens een opzegtermijn.
Nadelen van detachering
Minder binding met het bedrijf
Een detachering is maar tijdelijk. Hierdoor kan de gedetacheerde werknemer wellicht minder binding voelen met het bedrijf. Na een korte periode zal hij/zij afscheid nemen om bij een ander bedrijf aan de slag te gaan. Dit kan ervoor zorgen dat de gedetacheerde werknemer minder betrokken is bij jouw bedrijf dan je eigen personeel.
Meerdere partijen
Bij detachering krijg je altijd te maken met meerdere partijen. Dat kan nadelig werken voor jou of voor de gedetacheerde. Over zaken zoals vakanties, loonsverhoging en opleidingen moet namelijk overlegd worden met het detacheringsbureau. Je kunt dus niet zoals bij je eigen personeel afspraken maken.
Hogere kosten
De kosten die verbonden zijn aan detachering zijn ook een nadeel. Je bent namelijk meer kwijt dan bij personeel dat in loondienst is. Daarnaast is gedetacheerd personeel ook vaak hoogopgeleid en gespecialiseerd in een bepaald vak. Dat zorgt ervoor dat de kosten voor gedetacheerd personeel hoger uitvallen.