Je hebt een net een nieuwe auto gekocht. Ook al heb je nu een gloednieuwe auto gekocht of een tweedehandsje, je wilt er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. De garantie van je auto speelt hier een belangrijke rol in. Benieuwd welke factoren je autogarantie kunnen beïnvloeden? Dat lees je hier!
Wat is een autogarantie?
Autogarantie is een contract tussen de autofabrikant of de dealer en de koper. In dit contract belooft de fabrikant of de dealer om gedurende een bepaalde kilometerstand of periode te kosten van reparaties te vergoeden. Echter moeten dit wel materiaal of fabricagefouten zijn, anders worden de kosten niet vergoed. Mocht je tijdens de garantie kiezen om jouw auto te tunen is het belangrijk dat je de voor en nadelen van chiptuning kent. Je garantie verloopt namelijk als een andere autogarage al heeft gesleuteld aan de auto.
Hoelang duurt de garantie van mijn auto?
De duur van de autogarantie verschilt per merk, model en type garantie. De meeste fabrieksgaranties duren 2 jaar, maar er zijn ook garanties die 3 jaar of zelfs langer duren. De kilometerstand waarop de garantie afloopt, kan ook variëren. Het automerk Kia geeft als een van de enige merken 7 jaar garantie op de auto. Kijk dus goed als consument wat jouw wensen en behoefte zijn. Wellicht is een lange autogarantie voor jou erg aantrekkelijk. Zelf elektrische voertuigen kunnen interessant zijn, want deze hebben regelmatig een langere garantie.
Non-conformiteit
Bij de aanschaf van zowel een nieuwe auto als een tweedehandse auto mag je ervan uitgaan dat hij je van A naar B brengt. Het product moet dus conform de verwachtingen zijn. Is dit niet het geval, dan spreken we van non-conformiteit. Op een tweedehands auto heb je altijd een jaar garantie, ongeacht de aankoopprijs of overige garantie-afspraken. Wel heb je onderzoek plicht. Dit betekent dat voordat je een auto koopt altijd goed de auto moet nakijken en proefrijden.
Wat valt er onder de autogarantie?
De meeste autogaranties dekken de kosten van reparaties en schade aan de motor, transmissie, aandrijfas, remmen, stuurbekrachtiging en elektrische systemen. Sommige garage dekken andere garanties zoals, lak, carrosserie, bekleding en audio en navigatiesystemen. Onderhoud is altijd een belangrijke factor om de levensduur van jouw auto te verlengen en onverwachte reparatiekosten te voorkomen. Een goede autogarantie kan hier natuurlijk een belangrijk hulpmiddel voor zijn, om hoge reparatiekosten de kop in te drukken.
Wat valt er niet onder de autogarantie?
De garantie komt te vervallen als er een chiptuning is verricht bij de desbetreffende auto. Dit komt doordat er meer uitstoot van schadelijke stoffen kan optreden door de tuning. De milieuwetgeving chiptuning stelt harde eisen wat betreft de uitstoot van emissie. Andere onderdelen die niet vallen onder de autogarantie zijn:
- Slijttagedelen zoals banden, remmen en accu’s
- Schade door eigen schuld, zoals schade bij een verkeersongeluk
- Onderhoudsservices zoals, olieverversing en apk-keuring
- Reparaties die zijn uitgevoerd door andere autogarages
Wat moet ik doen als mijn autogarantie verloopt?
Er zijn verschillende mogelijkheden om jouw autogarantie te verlengen. Je kunt namelijk bij de autofabrikant of dealer een verlengde garantie afsluiten of voorkomen dat je garantie vroegtijdig verloopt. Kleine reparaties zoals de lampen vervangen kan je namelijk heel makkelijk zelf doen. Ook het interieur reinigen van je auto kan heel makkelijk zelf gedaan worden.
In een notendop
De autogarantie is een belangrijke factor bij de aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto. Lees de voorwaarden van de garantie te allen tijde goed door, zodat je weet wat er wel en niet onder de garantie valt. Als de garantie van je auto verloopt, is het verstandig om contact op te nemen met je autofabrikant of dealer voor meer informatie over de garantie van je auto. Ook kun je het onderhoud laten plegen bij een onafhankelijke autogarage zodat de onderhoudsbeurt goedkoper is.