Wijn is een van de oudste en meest geliefde dranken ter wereld. Het maken van dit drankje is een kunst die de mensheid al duizenden jaren bezighoudt, maar hoe gaat het nu eigenlijk in z’n werk? In deze blog nemen we je langs de wereld van de wijnen en hoe deze gemaakt worden. Dit doen we aan de hand van een stappenplan. Veel leesplezier!
Stappenplan
Natuurlijk kunnen we je niet van a tot z laten zien hoe wijn wordt gemaakt, maar kunnen je wel met een stappenplan laten zien hoe het werkt. We beschrijven hier dan ook het productieproces voor je. Van hoe de druif wordt geplukt tot aan het in je glas terechtkomt. Het stappenplan verloopt als volgt:
- Oogst
Het productieproces van wijn begint met het oogsten van de druiven. Het oogsten gebeurt machinaal of zelfs met de hand. De voordelen om de oogst machinaal te oogsten zijn, dat je gemakkelijker steile en moeilijk begaanbare gaarden kunt plukken. Aan de andere kant kun je door de oogst handmatig te plukken handmatig selecteren welke druiven wel al rijp zijn en welke niet. Een voorbeeld van een wijn waarvan de druiven handmatig geplukt worden, is: https://www.wijndeal.nl/el-picaro.html.
- Persing
Na de oogst worden de druiven gekneusd en geheel ontdaan van de steeltjes. In deze steeltjes zit namelijk veel tannine waardoor de wijn wrang wordt. Door het kneuzen komen de smaakstoffen die onder de schil zitten vrij.
- Alcoholische gisting
Nadat de persing in gang is gezet, begint de most langzaam te gisten. Tijdens deze gisting worden de suikers in de most omgezet in alcohol. Deze ‘jonge’ wijn bevat veel appelzuur en is daardoor nog vrij hard en zurig van smaak. Als de wijn langer blijft liggen, begint een soort van tweede gisting. Tijdens deze tweede ronde wordt de smaak zachter en ronder van smaak.
Ondanks dat vaak wordt gezegd dat alcohol niet goed voor ons zou zijn, is de die tevens uit de druif zelf wordt gehaald geen hele slechte oplossing. Er zitten namelijk verschillende voordelen aan het gebruiken van alcohol op zijn tijd. Ben je benieuwd welke dit zijn? Klik dan op de link!
- Lagering
Nadat de gisting is gelukt, worden de wijnen opgeslagen in vaten. Sommige wijnen rijpen bijvoorbeeld op eikenhouten vaten, maar hier zijn niet alle wijnen geschikt voor. Vooral karaktervolle rode wijnen kunnen bijvoorbeeld in hout rijpen. Het kan verschillen van enkele weken tot zelfs 24 maanden hoelang de wijnen worden opgeslagen en bewaard.
Nadat deze wijnen volledig gerijpt zijn, worden ze verpakt in de flessen en voor je in de winkel gelegd. Het is vanaf dit moment ook mogelijk ze zelf te kopen voor bijvoorbeeld een vrijdagmiddagborrel. Ben jij benieuwd welke drankjes ook niet kunnen ontbreken? Klik hier!
Wijnen van over de hele wereld
Mocht je een echte wijnliefhebber zijn, dan is de kans vrij groot dat je ook verschillende soorten in je kast hebt staan thuis. Waar velen geen rekening mee houden is dat de wijn van over de hele wereld komt. Ieder land kent zijn eigen manier van produceren en gebruikt dan ook zijn eigen technieken. Laat je dan ook meenemen door alle smaken en laat je betoveren door al het moois.