Wanneer je gaat rondkijken in de garage of in het schuurtje, zul je al snel zien dat je meer oud ijzer bezit dan je dacht. Zo ligt er vaak een verroeste fiets of oud gereedschap. Waarom zou je dit laten liggen, als je er ook nog een mooi bedrag voor kunt krijgen? Maar wat gebeurt er nou met het oud ijzer dat je hebt weggebracht naar het metaalrecycling bedrijf?
Sorteren
Wanneer je oud ijzer hebt liggen kun je het dus naar een metaal recyclingbedrijf brengen. Hier komen allerlei metalen op een hoop te liggen. Om te beginnen moet er onderscheid gemaakt worden tussen Ferro schroot, zoals ijzer en non-Ferro schroot, zoals koper, zink, aluminium, tin of lood. Dit is nodig, omdat niet alle metaalsoorten voor dezelfde toepassingen gerecycled worden. Daarom moet al het schroot dus geselecteerd en gesorteerd worden.
Compacteren en knippen
Voordat het metaal vervoerd kan worden naar een recyclagebedrijf, moet het metaal worden verwerkt tot kleinere stukken. Dit is nodig om de gigantische stukken metaal te kunnen vervoeren. De stukken metaal, die naar het stort worden gebracht, zijn in alle soorten en maten te vinden. Dit zorgt ervoor dat het niet goed te vervoeren is. Om het metaal te verwerken tot kleine stukken, wordt een zogeheten ‘Lefort-schaar’ gebruikt. Deze zorgt ervoor dat grote stukken metaal worden verknipt. Zo kan het metaal makkelijker vervoerd worden per vrachtwagen.
Recyclage
De verschillende soorten oud ijzer vertrekken naar fabrieken. Deze smelten het metaal in hoogovens, om het metaal weer opnieuw te kunnen gebruiken. Vaak zijn het eenvoudige producten die gemaakt worden van gerecycled metaal. Enkele voorbeelden hiervan zijn: trekhaken, sneeuwkettingen of wielklemmen voor auto’s. Ook worden er scheermesjes, conservenblikken en onderdelen van huishoudelijke apparaten gemaakt van gerecycled metaal.
Waarom metaal recyclen belangrijk is
Allereerst is het recyclen van metaal goed voor onze natuur. Door metaal te hergebruiken, zorgen we ervoor dat er geen nieuwe erts gewonnen moet worden. Hierop volgt een intensief productieproces. Door metaal te recyclen wordt er dus een hoop minder energie verbruikt.
Bijvoorbeeld het recyclen van staal. Dit kan oneindig gedaan worden, zonder dat de kwaliteit minder wordt. Voor de recycling van staal is tot 85% minder energie nog, dan wanneer het geproduceerd wordt. Bij aluminium wordt er nog minder energie gebruikt. Dit percentage ligt boven de 90%.
Door het inleveren van metaal, draag je een steentje bij aan een beter klimaat. Daarnaast krijg je ook nog geld, om het metaal in te leveren. Zo heeft het voor iedereen alleen maar voordelen. Wanneer je oud ijzer in Maastricht hebt, kun je dit wegbrengen naar Menten Metaal. Zij geven jou een eerlijke prijs voor je oud ijzer en zorgen dat het op een milieubewuste manier wordt verwerkt.