We geven tegenwoordig behoorlijk veel over onze identiteit bloot op het internet. Onze internetproviders, de overheid en ook bedrijven kijken met ons mee en zijn bezig zoveel mogelijk informatie over ons te verzamelen. Over het algemeen maken mensen zich niet druk en denken dat het hun wel niet zal overkomen. Maar helaas gebeurd dit dus wel, reden voor oplettendheid!
Tegenwoordig heeft iedereen naast een offline nu ook een online identiteit. Doordat we profielen hebben op social media, websites die we bezoeken en ons browsegedrag op het internet, laten we behoorlijk veel digitale sporen na. Deze informatie geeft weer wie we zijn en wat onze hobby’s en interessegebieden zijn.
Voor bedrijven en andere organisaties zijn deze gegevens goud waard. Onze overheid wil graag weten waar haar burgers mee bezig zijn, de internetprovider wil weten wat voor surfgedrag hun klanten hebben en commerciële bedrijven willen persoonlijke informatie over je verzamelen om daar marketingcampagnes op af te stellen. De meeste burgers zullen het gevoel hebben dat ze toch niets te verbergen hebben. Maar iedereen heeft wel het recht om zich te verbergen als ze dat willen, dit is het recht op privacy. Maar dit recht word vooral online aan de lopende band geschonden, online privacy is moeilijk te waarborgen.
De AIVD; algemene inlichtingen- en veiligheidsdienst, verzameld in opdracht van de overheid data van internetgebruikers. Dit kan betrekking hebben op onschuldige informatie zoals welke Netflixseries je binge watched of welke websites je bezoekt, maar alsnog gaat het om privéinformatie. De overheid kan echter nog verder gaan. Er is namelijk een nieuwe Wet op de inlichten- en veiligheidsdiensten, oftewel de Wiv. Sinds de invoering van deze wet mag de AIVD nu ook internetverkeer direct aftappen via de kabel. Zo komt de internetdata van miljoenen Nederlanders bij de overheid in handen. Ze mogen dit echter officieel alleen maar doen als er een direct gevaar voor de overheid dreigt.
Naast de overheid kan je internetprovider ook meekijken met je internet gedrag. Je IP-adres is namelijk in principe je online identiteitsnummer. In een database word alle online activiteit gekoppeld aan je IP-adres opgeslagen. Een internetprovider kan vrijwel altijd meekijken met wat je doet. Dit is ook het geval met bedrijven, dankzij cookies kunnen ze een profiel van elke internetgebruiker kunnen maken waar advertenties gericht op worden afgesteld.
Maar vrees niet, je kunt je beschermen tegen bespionerende overheden en stiekeme marketeers. Pro tip, gebruik een VPN! Door VPN kunnen buitenstaanders niet stiekem meekijken, kunnen eventuele hackers niet je systeem binnen dringen, en is je privacy gewaarborgd. Als je zelf een bedrijf voert is je beveiliging en ICT beheer uitbesteden misschien wel de veiligste optie. Zo word je ontzorgt en hoef je je geen zorgen te maken over een data lek. Kortom, beveilig je systemen voordat het te laat is!