Hypnose is een staat van bewustzijn waarbij je in een soort van trance terecht komt. In deze staat van zijn kunnen instructies aan je onderbewustzijn worden meegegeven. Vrijwel alle hypnotherapieën zijn bedoeld om een verandering teweeg te brengen in de manier van denken.
Het gros van de mensen denkt bij hypnose aan iets mysterieus, waar je geen controle over hebt. Zij denken dat je gedachten dan gemanipuleerd kunnen worden of dat je in slaap wordt gesust. Dit klinkt meer als iets uit een sekte, bijna magisch. Hypnose heeft hier echter niks mee te maken.
Onder hypnose belanden mensen in een staat waarin ze vatbaarder zijn voor beïnvloeding en stimulerende gedachten. Ook zul je onder hypnose relaxter zijn en dus makkelijker dingen in je opnemen. Het onbewuste deel van je brein zal invloeden van buitenaf makkelijker en beter in zich opnemen. Een therapeut of psycholoog die gebruik maakt van hypnose noemen we een hypnotherapeut. Bij hypnoseworld kun je geholpen worden door een professionele hypnotherapeut.
Hoe werkt hypnose?
Mocht je zelf ooit eens een hypnotherapie sessie willen proberen, dan ben je natuurlijk benieuwd hoe dat eruit zal gaan zien. In principe worden er 5 stappen doorlopen voordat hypnose optimaal ingezet kan worden van therapeut naar cliënt.
Als eerste wordt er een rapport opgebouwd. Dit is een kennismakingsgesprek waarbij therapeut en cliënt een vertrouwensband opbouwen. Anders is het namelijk onmogelijk om in een hypnose te komen.
Stap twee is de inductie. Tijdens de inductie worden er verschillende oefeningen gesuggereerd. Deze worden ook wel inducties genoemd. Deze oefeningen zijn bedoeld om het onderbewuste in iemand goed voor te bereiden. Enkele oefeningen zijn relaxatie inducties, staarinducties en schokinducties. Op deze manier kom je sneller in een hypnose terecht.
De derde stap is de verdieping van de trance. Bepaalde technieken en oefeningen werken niet goed bij een lichte vorm van hypnose. In deze gevallen worden extra technieken gebruikt om verder in de trance te geraken.
Stap vier is het gewenste doel bereiken. Tijdens deze fase kunnen veranderingen in het denkpatroon worden aangebracht. Dit kan zijn om van bepaalde fobieën af te komen of om van verslavingen af te komen.
De laatste stap is exductie. Dit is de eindfase waarbij toegewerkt wordt naar het einde van de trance. Voordat je uit de trance wordt gehaald, zal de therapeut suggesties geven voor thuis en voor de volgende sessie. Ook wordt alles nog eens samengevat, wat versterkend werkt. Hierna zal de connectie tussen therapeut en cliënt worden verbroken.
Ben je ook benieuwd geworden naar hypnotherapie? Bezoek dan eens hypnoseworld of vraag er naar meer informatie over hypnose.