Als je op een snelweg rijdt, dan heb je ongetwijfeld vast wel eens een vrachtwagen ingehaald. Als vrachtwagenchauffeur zijnde is dit misschien een klein nadeel, maar het heeft ook zo zijn voordelen. Maar hoe hard mag zo’n vrachtwagen eigenlijk rijden? Het antwoord is namelijk niet zo simpel als je denkt. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende snelheidslimieten die gelden voor vrachtwagens in Europa.
Maximumsnelheid in Europa
In sommige Europese landen mogen vrachtwagens iets sneller rijden dan 80 km/u, maar dit is vaak de maximumsnelheid waaraan een vrachtwagen moet voldoen. Daar zijn verschillende redenen voor, een daarvan is de grootte en wendbaarheid van de vrachtwagen. Vrachtwagens hebben meer ruimte nodig om te manoeuvreren en zijn minder wendbaar dan personenauto’s. Door hun gewicht en omvang kunnen vrachtwagens bovendien meer schade aanrichten in een ongeval, waardoor vrachtwagens vaak aan strengere veiligheidsmaatregelen zijn onderworpen dan personenauto’s.
Snelheidslimieten op snelwegen
Snelwegen hebben over het algemeen hogere maximumsnelheden dan andere wegen. Maar ook hier gelden snelheidsbeperkingen voor vrachtwagens en in Nederland mogen vrachtwagens met een toegestaan totaalgewicht van meer dan 3,5 ton over het algemeen niet harder dan 80 km/u de snelwegen. Zwaardere vrachtwagens hebben vaak lagere snelheidslimieten. In andere Europese landen mogen vrachtwagens harder dan 80 km/u, maar ook dit hangt weer af van de wegomstandigheden en het type vrachtwagen. Vrachtauto’s mogen dus niet zoals auto’s zomaar gechiptuned worden, dit kan namelijk invloed hebben op de garantie.
Maximumsnelheid op provinciale wegen
Vrachtwagens mogen op provinciale wegen, ook wel secundaire wegen genoemd, rijden met een maximumsnelheid van 60 km/u. Dit aantal is veel lager in vergelijking met snelwegen met een topsnelheid van 80 km/u. Dit komt doordat de provinciale wegen smaller en bochtiger zijn dan de snelwegen, waardoor ze ongeschikt zijn voor grote voertuigen. Daarnaast zijn er veel fietsers en landbouwvoertuigen op provinciale wegen, dus er moet rekening worden gehouden met andere weggebruikers.
Regels voor vrachtwagens
Voor vrachtwagens gelden specifieke regels. Zo mag de combinatie van vrachtwagen en aanhangwagen niet langer zijn dan 18,75 meter. Daarnaast moet de vrachtwagen beschikken over voldoende (grote) spiegels om goed zicht te hebben op de weg en eventuele andere weggebruikers. Om beroepsmatig te mogen rijden, moet de chauffeur in het bezit zijn van een eurovergunning. Dat geldt logischerwijs ook voor een vervoersmanager. Wil je hier meer informatie over? Klik dan hier voor meer informatie over een eurovergunning.
Gevolgen van te hard rijden
Het overschrijden van de maximumsnelheid kan niet alleen ernstige gevolgen hebben voor de vrachtwagenchauffeur, maar ook voor andere weggebruikers. Zo vergroot te hoge snelheid de kans op ongevallen en kan dit leiden tot meer schade en letsel. Bovendien leiden hoge snelheden tot meer slijtage van de vrachtwagen en een hoger brandstofverbruik, wat resulteert in hogere kosten en een grotere impact op het milieu. Het is daarom erg belangrijk om de snelheidslimieten na te leven om de verkeersveiligheid te verbeteren en kosten te besparen.
Als jij op zoek bent naar jouw droombaan of als je meer wilt weten over de verschillen tussen het A1, A2 en A motorrijbewijs, dan zijn onze blogs de ideale bron van informatie voor jou.