In de zomer staan je plantjes te groeien en te bloeien en je geniet van elk nieuw takje en blaadjes. Je plant groeide zelf zo snel dat je hem hebt moeten verpotten. Nu de zomer voorbij is groeit je plantje ineens niet meer zo hard en lijkt het zelfs of er niks meer gebeurt. Dit is wat er aan de hand is en wat je kan doen
Winterslaap
Je planten gaan na de zomer langzaam in een soort winterslaap. Ze krijgen veel minder zon en daglicht en gaan de energie steken in de wortels en de basis van de plant. Het kan daarom zo zijn dat een plant ineens veel minder of niet meer groeit. Geen rede tot paniek, want je planten doen het gewoon even wat rustiger aan. Omdat een plant groeit door fotosynthese heeft je plant minder water nodig. Een plant gebruikt namelijk licht en water om te groeien. Je plantje krijgt veel minder licht en heeft daarom ook veel minder water nodig. Als je de plant toch meer water gaat geven dan is de kans groot dat je plantje verdrinkt.
Verwarming
De meeste mensen hebben in de winter de verwarming aan staan. Een verwarming is voor ons een verademing maar voor je plantjes niet zo. Een verwarming zorgt ervoor dat er warme luchtstromen door je huis gaan. Deze warme stromen kunnen ervoor zorgen dat je plantje uitdroogt. Planten met dunne grote bladeren kunnen hier het slechtste tegen en kunnen beter niet in de buurt van de verwarming staan. Vetplanten zijn gelukkig wel bestand tegen deze stromingen. Daarnaast droogt een verwarming de lucht in je huis uit. Voor planten die gewend zijn in een vochtige omgeving te staan kan dit dus heel vervelend zijn. Luchtbevochtiging is daarom een belangrijke tool om je planten in leven te houden. Je kan een plantenspray kopen, maar een luchtbevochtiger is vaker veel handiger en ook nog eens prettig voor jezelf.
Verpotten en voeden
Nu de zomer voorbij is wil je de plantjes misschien weer in een ander potje stoppen omdat deze beter bij het interieur past. Echter is dit niet zo verstandig. Verpotten is namelijk erg stressvol voor je planten en in de winter kunnen ze de energie beter sparen. Daarnaast hoef je ze ook niet veel te voeden omdat de groei toch bijna stil staat. Je kan je planten in dat opzicht beter met rust laten tot het voorjaar.