Chronometrie is het meten van de tijd. Het wordt vaker tijdmeting genoemd. Het begon vroeger allemaal met een zonnewijzer. Dit was een plaat met de uren erop geschreven waarbij de schaduw van een uitstekende stift de tijd aantoont. Doordat de zon om de aarde draait verschoof de schaduw steeds mee met de positie van de zon. Naarmate de tijd kwamen er zandlopers waardoor men de tijd preciezer kon meten. Hierna kwamen de mechanische klokken. Deze werden in de 10e eeuw uitgevonden en was toen de moeilijkste machine dat men kon maken. Tegenwoordig hebben we atoomklokken, dit zijn de meest nauwkeurige klokken.
Tijdweergave
Naast alle ontwikkelingen om tot een nauwkeurige klok te komen hebben we tegenwoordig ruime keuze in klokken, horloges en digitale klokken. Zo is de weergave van kloklezen in 2 gedeeltes gesplitst. We hebben een analoge klok, maar ook een digitale klok. Bij analoge klokken heb je een uurwijzer, minuutwijzer en (soms) een secondewijzer. Deze zijn te herkennen aan de diktes per wijzer. Een seconde wijzer zal het dunst zijn en beweegt per seconde, een minuutwijzer is dunner dan de uurwijzer en vaak ook langer dan een uurwijzer. Deze wijzer zie je per minuut verspringen. Tot slot de uurwijzer, deze is vaak het dikst en kortst. Deze wijzer ziet u echter niet verplaatsen. Om de 60 minuten verplaats deze naar het volgende uur. Naast analoog hebben we ook digitaal. Een digitale klok kan de uren of minuten met getallen aanduiden. Bij een digitale klok lopen de getallen tot 23 bij uren en 59 bij minuten. Tegenwoordig kunnen digitale klokken ook met woorden weergeven worden zoals bij de klokken van Qlocktwo. Dit is een bijzonder vorm klok en fijn voor de mensen die moeite hebben met kloklezen. Doordat deze klok uniek is zult u deze minder snel bij mensen thuis zien. Deze klok is echter ook prijziger dan de meeste klokken.
Horloge
Een horloge is eigenlijk een draagbare klok. Een horloge werd in de 15e eeuw ontwikkeld voor zeelieden. Naarmate de tijd was het horloge een luxe product voor de rijkere mensen toen. Het zakhorloge was erg populair onder deze rijke mensen. Tegenwoordig kunnen we horloges voor minder dan 10 euro kopen. Daarnaast hebben horloges tegenwoordig meer specificaties dan vroeger.